“Tre cmime ndërkombëtare te Boksit për Bashkinë Fier”

Një medalje e artë, një medalje bronxi dhe kupa e boksierit më të mirë të turneut kanë mbërritur në bashkinë e Fierit.
Suksesi i boksierëve fierakë në Kampionatin Ndërkombëtar: “Memorial Vllaznia 2014”
është ndarë me opinionin publik në një konferencë të përbashkët shtypi të Boksierëve Xhulio Vrenozi dhe Arnold Kuqari, trajnerit të tyre Baftjar Abazi dhe Kryetarit të Bashkisë Fier Baftjar Zeqaj.

Dy boksierët fierakë Xhulio Vrenozi dhe Arnold Kuqari, janë grupuar nga Kombëtarja jonë dhe kanë dalë triumfatorë duke siguruar medalje dhe kupë.
Xhulio Vrenozi është ndeshur dhe ka fituar në peshën 69 kg ndaj kampionit të Italisë dhe Rusisë, duke fituar medaljen e artë dhe kupën si boksieri më i mirë i turneut.
Arnold Kuqari u ndesh dhe fitoi ndaj kampionit të Kosovës duke siguruar medaljen e bronxit.

Ndër 8 boksierët më të mirë të Shqipërisë të grupuar në skudrën kombëtare, dy prej tyre kanë qenë pikërisht boksierët fierakë Xhulio Vrenozi dhe Arnold Kuqari, të cilët nën drejtimin e trajnerit të tyre Baftjar Abazi kanë dhënë maksimumin, duke sjellë në Fier dy medalje dhe një kupë.

Në kampionatin Ndërkombëtar të Boksit “Memorial Vllaznia 2014” morrën pjesë skuadrat përfaqësuese të:
* Italisë;
* Kazakistanit;
* Zelandës së Re;
* Bullgarisë;
* Sllovenisë;
* Maqedonisë;
* Malit të Zi;
*Një përfaqësues i Rusisë
* Kosovës dhe Shqipërisë pritëse;

“Kampionati i Futbollit Fier”

Përfundon në qytetin e Fierit Kampionati i futbollit për shkollat e mesme të qytetit. Në finale e cila u zhvillua në Stadiumin “Loni Papuçiu” dolën 3 ekipe:


1.”Petro Sota”
2.”Janaq Kilica”
3.”Bota e Diturisë”


Në përfundim kampionë u shpall shkolla “Petro Sota” me mësues të edukimit fizik z.Roland Mehmeti & z.Gëzim Muskaj.
Në vendin e dytë shkolla “Janaq Kilica” me mësues z.Filip Çeço
Në vendin e tretë shkolla “Bota e Diturisë” me mësues znj.Elsa Goga


Aktiviteti u zhvillua ne kushte të shkëlqyera organizative. Ishin të pranishëm mjaft nxënës,mësues e prindër.Përfaqësues nga Bashkia si dhe Përfaqësues i Korpusit të Paqes pranë Bashkisë për problemet e sportit z.Graham Anderson, përfaqësues nga DAR-i z.Besnik Doko e z.Florenc Gjata.
Trofeun e fituesit ia dorëzoi kapitenit të shkollës “Petro Sota”, E.Braka ,z.Besnik Doko.

“Të pastrojmë bregdetin”

Dhjetra vulnnetarë, të rinj të shkollave të mesme të qytetit Fier, të rinjtë e Parlamentit Rinor Fier, punonjës të administratës së Bashkisë Fier, të rinj dhe punonjës të komunës Dërmënas i janë bashkuar nismës, “Të pastrojmë bregdetin”.
Autobuzët e vëna në dispozicion nga Bashkia Fier, me vullnetarë nga qyteti i Fierit u nisën drejt bregdetit, që në orët e para të ditës.
Aksioni i pastrimit u shtri përgjatë bregdetit të Darzezës, ku janë hequr me tonelata mbetje urbane dhe inerte, këto të fundit nga mjetet e vëna në dispozicion nga Komuna, me qëllim pastrim sa më të plotë, në prag të nisjes së frekuentimit të këtij bregdeti nga pushuesit.
Aksioni masiv i shtrirë në të gjithë vendin është një nxitje për të kontribuar bashkarisht në pastrimin e ambienteve publike. Për të qenë pjesë e këtij kontributi qytetar, duhet fillimisht të grumbullojmë, hedhim mbeturinat në vend depozitimet e përcaktuara, pasi në këtë mënyrë respektojmë mjedisin, veten dhe të tjerët.
Një mjedis i pastër do të thotë një jetë e shëndetshme, ndaj mjedisi është prioritet i qeverisë. Secili prej nesh duhet të japë kontributin e tij, në mënyrë që jeta jonë të jetë më e shëndetshme dhe imazhi i Shqipërisë dhe i bregdetit Shqiptar nëpër botë të jetë më i bukur.

Të gjithë bashkë, për një ambient sa më të pastër dhe të shëndetshëm!


Çelet Panairi Kombetar i Librit “Fieri 2014”

Në sheshin Emblem të BE-së Europa Plaza është celur Panairi i Librit Kombetar “Fieri 2014” i cili do të qëndroj i hapur gjatë 8- 9 dhe 10 Maj.
Ky panair synon t’i japë vlerën e merituar librit të printuar, si dhe të krijojë ura bashkëpunimi ndërmjet autorëve, lexuesve, përkthyesve, botuesve, përfaqësuesve të medias etj.
Le t’i kushtojmë pak kohë nga koha jonë edukimit të brezit të ri me traditën e leximit!
Frekuentimi i panairit është një dëshmi e dashurisë që kemi për dijen, librin, e cila Fierit asnjëherë nuk i ka munguar.
Bëhuni pjesë e këtij eventi, i cili është i pari në llojin e vet me këto përmasa në Fier.

Ju mirëpresim çdo ditë të panairit nga ora 09:00 – 21:00!

“Nata e parë e festivalit të 13 Apollon”

Nis mbrëmjen e 7 Majit nata e parë e festivalit të 13 Apollon. Këta janë gjigandet e skenës të ftuar special në këtë festival, të pritur në një takim shumë të ngrohtë nga kryetari i bashkisë zoti Baftjar Zeqaj.
Festivali vazhdon ju mirepresim të gjithëve, sonte me dy shfaqe të mbrekullueshme të trupave të tratrit Bylis të Fierit dhe atë të teatrit Andon Zako Cajupi Korce.


“Nisin punimet për ndërtimin e bypass-it të Fierit”

Kanë qenë vetë përfaqësuesit e kompanisë italiane “Serenissima” contruzioni spa, ata që kanë njoftuar fillimin e punimeve në takimin e parë zyrtar me Kryetarin e Bashkisë së Fierit Z. Baftjar Zeqaj. Inxhinieri i kompanisë italiane Roberto Vigo u shpreh se punimet duhet të kishin filluar por prania e rreshjeve ka ndikuar negativisht.

Kryetari i Bashkisë së Fierit Z. Baftjar Zeqaj është shprehur:
“Duhet të bëjmë një prezantim të detajuar të projektit, pasi deri më sot është projekti më i madh që ka patur ndonjëherë Fieri. Media do të jetë partneri dhe bashkëpunëtori ynë për të bërë një transparencë të plotë të zbatueshmërisë së këtij projekti. Brenda pak ditësh do të bëjmë të mundur organizimin e një takimi që do të ketë në fokus jo vetëm prezantimin e projektit, por dhe koordinimin e punës për përshpejtimin e zbatueshmërisë së këtij projekti. Në takim do të kërkohet prezenca e Prefektit të Fierit, Kryetarit të Këshillit të Qarkut Fier, kryetarëve të komunave Mbrostar, Levan, prani që do të jetë e padiskutueshme për vet rëndësinë e këtij projekti. Të gjithë së bashku do të mundohemi të negociojmë me Qeverinë Shqiptare që të përshpejtojmë procesin e shpronësimeve të banorëve të zonës ku kalon bypass-i, për të realizuar në kohë këtë investim shumë të rëndësishëm për Fierin”.

Përfaqësuesit e kompanisë “Serenissima” kanë premtuar se në muajin shtator ky bypass do të jetë i shtruar me bazën e parë materaiale (çakull) dhe nëse gjithçka do të ecë sipas parashikimeve të tyre, pas 18 muajsh do të përfunojnë krejt punimet.

Ky është një nga investimet më të mëdha që ka patur ndonjëherë Fieri me vlerë rreth 40 milion euro (39 milionë e 698 mijë euro) dhe ndërtimi i kësaj vepre është po me kaq vlerë për banorët e zonës dhe jo vetëm. Është një projekt autostradal jashtëzakonisht i rëndësishëm, që do të lidhë autostradat Lushnje-Fier me Levan-Vlorë.
Ndërtimi I këtij bypass-i do të sjellë zhvillim për zonat nga ku do të kalojë. Do të sjellë zhvillim për qytetin Antik të Apollonisë dhe të zonës bregdetare. By-Passi i Fierit do t’i shërbejë jo vetëm Fierit, por do t’I shërbejë Vlorës dhe gjithë Shqipërisë.

By-pass-i i Fierit:
• Është 22 km e gjatë
• Është 22 metra e gjerë;
• Autostradë me katër korsi;
• Kalon në Mbrostar, në ultësirën mes Fierit dhe bregdetit, shumë pranë qytetit antik të Apollonisë dhe lidhet në nyjen e Levanit me segmentin Levan – Vlorë.
• Ka tre ura me nga 80 metra gjatësi secila (Ura: e Semanit, e Kanalit të Hoxharës dhe e Pojanit);
• Ka katër kryqëzime në disnivel;
• Ka 21 nënkalime mjetesh;
• Ka dy zona shërbimi;
• Ka një zyrë informacioni turistik, (për arsye se kjo autostradë kalon nëpër një zonë me potencial të jashtëzakonshëm turistik: qyteti antik i Apollonisë dhe vija e virgjër bregdetare).

“Serenissima” contruzioni spa
“Serenissima” është një kompani me eksperiencë të gjatë në ndërtimin dhe administrimin e autostradave. “Serenissima” fitoi garën e zhvilluar për këtë autostradë, me një vlerë prej 39 milionë e 698 mijë Euro, nga 60 milionë që ishte fondi limit, duke kursyer në këtë mënyrë rreth 20 milionë euro, ose më shumë se 33 përqind të fondit.


“Ndërtimi i fushave sportive në shkollat 9 vjecare”

Në qytetin e Fierit 5 shkolla “9 vjeçare” do të përfitojnë ndërtimin e një fushe sportive me standarde bashkohore brenda ambjenteve të tyre. Ministria e Arsimit sapo i ka akorduar Bashkisë Fier një fond prej 30 milion lekësh, i cili do të shërbejë për ndërtimin e 5 fushave sportive në total. Ditën e sotme Kryetari i Bashkisë Fier Z. Baftjar Zeqaj ka kryer një inspektim në të gjitha shkollat që do të jenë përfituese të këtij investimi, së bashku me grupin e inxhinierëve urbanistë të Bashkisë. Fushat sportive do të jenë të mbuluara, me kupolë dhe me shkallë, me dukjen e një ministadiumi. Ato do të jenë funksionale jo vetëm për nxënësit e shkollave përkatëse, por dhe për fëmijët e zonës përreth.


Shkollat përfituese:
• “Andon Xoxa”
• “Pinellopi Pirro”
• “Kristaq Shtëmbari”
• “Liri Gero”
• “Jani Bakalli”

Festivali i Aktrimit “Apollon” 07– 11 Maj 2014

Programi


07 Maj/ ora 18:30
Ceremonia e Hapjes së Festivalit

Ora 19.00
Teatri profesionist Ferizaj “Adriana Abdullahu” Kosovë
“S’mund të paguajmë/ S’do të Paguajmë” nga Dario Foo.
Regjia: Zana Hoxha Krasniqi.

08 Maj / ora 18:30
Teatri Bylis Fier
“Incidenti” nga Luixhi Lunari.
Regjia: Mehmet Xhelili.

Ora 21:00
Teatri “Andon Zako Çajupi” Korçë
“Kapitulli I Dytë” – Neill Simon.
Regjia: Qëndrim Rijani

09 Maj / ora 18:30
Teatri Profesionist “Petro Marko” Vlorë
“Borxhlinjtë” A. Strinberg.
Regjia: Roland Minga

Ora 21:00
Teatri “Metropol” Tiranë
“Nënat dhe Bijat” Aleksandër Mardan
Regjia: Rozi Kostani

10 Maj / Ora 18:30
Teatri “Aleksandër Moisiu” Durrës
“Të jesh a të mos jesh i ndërshëm” nga Oscar Ëilde
Regjia: Driana Dervishi

Ora 21:00
Teatri “Anton Pann” RM Valcea Romani
“E njëjta ditë e jëtës time” Ana Nicolae
Regjia: Attila Bordas / Ana Susca

11 Maj / Ora 19:00
Teatri Kombëtar Tiranë
“Me dyer të mbyllura” nga J.P. Sartre
Regjia: Eni Jani

Ceremonia e Ndarjes së Cmimeve
Në Teatrin Bylis

“Çelja e sezonit Turistik”

Në kuadër të çeljes së zezonit të ri turistik, Bashkia e Fierit organizoi më 7 Maj ora 17:00 në skenën pranë shatërvanit, kocertin festiv “Ngjyrat e qytetit tim”.
Pjesë e këtij koncerti ishin Ansambli i qytetit, Grupi Lab, Grupi i trevës së Mallakastrës, Grupi i Fëmijëve, Grupi Muka (familja Muka) etj.


“Panairi Kombetar i Librit Fier 8-14 Maj 2014”

Programi i Aktiviteteve:

E ENJTE, 8 MAJ 2014:

11.00-11.30: Ceremonia zyrtare e çeljes së Panairit
12.00-13.00: Konferencë Shkencore: “Libri përballë sfidave bashkëkohore” Fondacioni      ‘’Harpa’’ (Salla e Bashkisë)
13.00-14.00: Promovim i librit ’’Plani i tretë për copëtimin e Shqipërisë’’, Kostë Cekrezi  (Stenda SHB Naimi)
14.00-15.00: Takim me autorin Xhevair Lleshi (Stenda SHB Uegen)
15.00-16.00: Promovim i librit ‘’Perënditë vishen me mjegull’’, Elekeleda Ristani, SHB Adonis (Biblioteka Publike)
17.00-18.00: Promovim “Autoportret me teleskop”, Besnik Mustafaj, SHB Toena (Salla e Bashkisë)
17.30-18.30: Promovim i librit ‘’Aroma e gjetheve të limonit’’ të Clara Sánchez, përkthim i Adrian Beshajt (Stenda SHB Dudaj)
17.30-18.30: Takim me autorin Ylli Molla (Stenda SHB Botart)
18.30-19.30: Promovim i kolanës së botimeve të autorit Jakup Krasniqi, SHB Buzuku, (Salla e Bashkisë)

E PREMTE, 9 MAJ 2014:

10.00-11.00: Promovim i librave “Zinxhiri i anktheve” (Kopi Kyçyku), “Tregime të padukshme” (Ardian Kyçyku), “Tokë shqiptare” (Abdullah Zeneli) SHB Buzuku (Salla e Bashkisë)
12.00-13.00: Konferencë Shkencore: “Jeronim De Rada, 200 vjet rilindasi i madh”, Fondacioni ‘’Harpa’’ (Salla e Bashkisë)
13.00-14.00: Promovim i librit ‘’Penelopa në luftë’’ të Ornela Fallacit, shqipëruar nga Beti Njuma (Stenda SHB Pegi)
13.00-14.00: Promovim i librit ‘’Familja zvicerane Robinson’’, Johann David Ëyss (Stenda SHB Omsca)
15.00-16.00: Promovim i librit me Lirika, Ymer Nurka SHB Adonis (Biblioteka Publike)
14.00-15.00: Promovim i librit ‘’Gra që dashurojnë me shpirt’’, Robin Norëood (Stenda SHB Edfa & Infobotues)
15.00-16.00: Promovim i librit “Shqiptarët dhe hebrenjtë”, Shaban Sinani (Stenda SHB Naimi)
17.00-18.00: Promovimi i librit “Shpirti i fjalës” , Jorgo Bulo, SHB Toena (Biblioteka Publike)

E SHTUNË, 10 MAJ 2014:

09.00-10.00: Promovim i librave të autorëve Maku Pone, Fran Ukcama, Bujar Rama (Stenda Ymeraj 1)
10.00-11.00: Promovim i librit ‘’Kthimi i pamundur, Lady’’, Adem Gashi, SHB Buzuku (Salla e Bashkisë)
10.00-11.00: Promovim i librit ‘’Arsimi i gjeneratës tjetër’’ të autorit Pëllumb Karameta (Stenda SH.B SARA)
12. 00-13.00: Konferencë Shkencore: “ Sterjo Spasse, autori i mbi 1000 personazheve” Fondacioni ‘’Harpa’’ (Salla e Bashkisë)
13.00-14.00: Takim me shkrimtarin Nasho Jorgaqi (Stenda SHB Argeta LMG)
13.00-14.00: Promovim i librit ‘’Mali sheh ëndërr’’, Natasha Xhelili (Stenda SHB ADA)
14.00-15.00: Promovimi i librit “Deshifrimi”, Albert Verria, Klubi i Shkrimtarëve “Petro Marko” (Salla e Bashkisë)
14.00-15.00: Promovim i librit ‘’Dhjetë…’’ , Alba Stefa (Stenda Triptik)
15.00-16.00: Promovim i librit “Nesër është e vona ime’’, Elekeleda Ristani, SHB Adonis (Biblioteka Publike)
15.00-16.00: Promovim i librave për fëmijë të autores Tefta Shehu (Stenda SHB Filara)
16.00-17.00: Promovim i librit “ Heshtja e dyfishtë”, Carlo Bollino, SHB Toena, (Biblioteka Publike)
18.30: Ceremonia e ndarjes së cmimeve (mbremje gala, Rustika )

E DIEL, 11 MAJ 2014:

12.00: Konferencë post panair (ecuria, diskutime, sugjerime)
V.O Guida turistike falas çdo ditë, në Apoloni, Ardenicë, Bylis.