“Te Gjelberojme Qytetin Tone”

Banorët e lagjes “Liri Gero” nga Sot do të kenë lulishten e tyre.
Bashkia Fier në kuadër të projektit “Të gjelbërojmë qytetin”, finalizoi punën për ndërtimin e lulishtes së re në lagjen “Liri Gero”, me mbështetjen financiare të kompanisë kanadeze të naftës “Bankers Petrolium”.
Të pranishëm në këtë inagurim ishin drejtues të Bashkisë Fier, përfaqësues të lartë të kompanisë “Bankers Petrolium” dhe banorë të zonës.
Në fjalën e tij N/kryetari i Bashkisë Flamur Mato, u shpreh se: “Shtimi i sipërfaqeve të gjelbëruara dhe ndërtimi i lulishteve të reja janë prioritet i Bashkisë edhe për këtë vit”. Z.Flamur Mato u shpreh gjithashtu se, shumë shpejt do të pasojnë inagurime të tjera të kësaj natyre.

Sipërfaqja e lulishtes është 1181m2 ku mbi 500m2 është sipërfaqe e gjelbëruar. Investimi kap shifrën 39 000 $ dhe u mbështet nga kompania kanadeze e naftës “Bankers Petrolium”, kurse firma zbatuese ishte “Spektri” Sh.p.k.

Puna e nisur që në 26 dhjetor u finalizua sot me inagurimin e lulishtes. Lulishtja që do t’i vijë në ndihmë, jo vetëm banorëve të lagjes “Liri Gero”, por gjithë qytetarëve të Fierit.
Puna për ndërtimin e lulishtes konsistoi në: sistemimin e ujërave të bardha e të zeza, ndriçimin, sistemimin e lulishtes, gjelbërimin etj.

Komisioni Këshillimor Qytetar (KKQV), analizon projekt – buxhetin e vitit 2014 Analiza positive.

Komisioni këshillimor qytetar i Fierit ka zhvilluar ditën e mërkurë takimin e rradhës duke i paraprirë mbledhjes së Këshillit Bashkiak. Tema e takimit ishte diskutimi mbi projekt-buxhetin e vitit 2014. Për të marrë menjëherë sugjerimet e komisionit me qëllim përshpejtimin e ndërhyrjeve në projekt – buxhet nëse do të ishte nevoja, në takim morrën pjesë dhe dy nënkryetarët e bashkisë, Florian Muçaj dhe Flamur Mato, të cilët u dhanë përgjigje të gjitha pyetjeve që ngriti ky komision gjatë punës së tij. Zëri i investimeve në projekt – buxhet pati vëmendjen më të madhe të komisionit. Çështjet më të diskutuara ishin ato që Bashkia Fier i kishte vënë në fokus të buxhetit për këtë vit e në vazhdim: Dyfishimi i lulishteve, ndërtimi parqeve, ndërtimi i pedonales, impianti për mbetjet urbane, rikonstruksioni i muzeut historik, rikonstruksioni i stadiumit të lojërave me dorë.

Përsa i përket rikonstruksionit të Muzeut Historik, nënkryetari Florian Muçaj u shpreh se, Bashkia Fier ka aplikuar pranë qeverisë shqiptare projektin për rikontruksionin e tij dhe ndërtimin e një Muzeu Etnografik. Për infrastrukturën e brendshme të Muzeut, kjo do të mundësohet nga marëveshje bashkëpunimi që Bashkia e Fierit ka bërë me Bazelin e Zvicrës.
Sporti gjithashtu do të ketë vëmendjen e veçantë të Bashkisë. Krahas këndit sportiv më të mirë në vend që sot nxjerr talente (akademia sportive), shumë shpejt pranë qendrës tregëtare ETC, do të ketë një tjetër ambjent sportiv, pjesë e këtij ambjenti do të jetë dhe një pistë vrapimi.
Brenda 3 mujorit të parë të këtij viti pritet që të përfundojë rikontruksioni i godinës së ish – sizmikes, duke ofruar kushte të përshtatshme për ushtrimin e sporteve të rënda. Projekt – buxheti u përkrah nga të gjithë anëtarët e komisionit këshillimor Qytetar, duke vlerësuar të gjitha prioritetet që Bashkia kishte vendosur për vitin 2014.
Ngritja e komisionit këshillimor qytetar vendor KKQV, është projekt i USAID-it në bashkëpunim me Bashkinë e Fierit që synon thellimin e procesit të decentralizimit të pushtetit vendor. Pjesë përbërëse e komisionit është përfaqësi e gjerë e shoqërisë civile, intelektualë të të gjitha fushave, qytetarë dhe një përfaqësi nga Bashkia. Institucionalizimi i Komisionit Këshillimor është një hap i rëndësishëm drejt procesit të decentralizimit.

NJOFTIM

Ditën e mërkurë datë 29 Janar ora 18.00 në teatrin Bylis, u shfaq komedia “Kasollja e Vogël” e shkrimtarit francez Andre Roussin përkthyer dhe vënë në skenë nga Sesilia Plasari dhe me kast aktorësh: Lulëzim Zeqja, Ina Gjonci, Genc Fuga dhe Florian Agalliu.
Burri-gruaja-dashnori si personazhe të një trekëndëshi psikologjik që luftojnë për t’u çliruar nga vetja, sedra e sëmurë, frikërat dhe komplekset.
Katër personazhe që përfundojnë në një ishull ku përballen me situata që e bëjnë publikun të reflektojë mbi natyrat njerëzore, raportin e individit me veten dhe të tjerët.
Regjisorja Sesilia Plasari përmes tekstit të Roussin, por dhe lojës së aktorëve është munduar që të gjejë arsyet e vërteta që nuk i lejojnë personazhet e saj të jetojnë të lirë në ishull.

« Kasollja e vogël » e autorit francez Andre Roussin është vënë mbi 1500 herë në teatro të ndryshëm të botës tashmë vjen në Fier.”

NJOFTIM

Më 22.01.2014 ora 11.00 në sallën e bibliotekës publike të qytetit të Fierit u promovua libri më i fundit i Monika Stafës “Një Ditë si Sofia”.Fondacioni ”Harpa” me mbështetjen Bashkisë Fier ndan cmimet e vitit 2013

Pellumb Kulla- Njeriu i Vitit, Ilirjan Celibashi- Politikani i Vitit

Në një festë ndryshe në Fier, janë ndarë mbrëmë cmimet për personazhet e vitit 2013. Kjo mbrëmje gala solli me vete emocionet për arritjet e një viti, përkushtimin si dhe zotimin për një vit më të mirë e më produktiv. Moderatori Gentjan Banaj, si fillim falenderoi të gjithë të pranishmit, ndërsa u shpreh i befasuar nga pjesëmarrja e lartë, e cila sipas tij kishte dalë nga parashikimet e organizatorëve.
Fjalën përshëndetëse do ta mbante presidentja e Fondacionit “Harpa”, i cili ishte organizatori i këtij evenimenti, Majlinda Rama. Kjo e fundit përvecëse falenderoi të pranishmit, sqaroi edhe qëllimin e Fondacionit si dhe procedurat teknike të ndarjes së cmimeve dhe përzgejdhjes së emrave.
’’Fondacioni “Harpa”, i pari në Fier, është krijuar si nevojë e kohës, si një qelizë nxitëse, përkrahëse, promovuese dhe reklamuese e nismave pozitive në fushën e artit, kulurës, letërsisë, sportit e më gjerë. Ka qenë një shtysë e mirëmenduar e një grupi intelektualësh dhe krijuesish të palodhur ajo që çoi drejt kësaj lëvizjeje, e cila do të ketë si gur themeltar dhe lejtmotiv të vetin vlerat e mendimit përparimtar dhe do të jetë promotore e padiskutueshme e tyre’’,- tha midis të tjerash, ndërsa për cmimet do të shprehej:
“Për procedurë, po ju sqarojmë edhe teknikalitetin e ndarjes së cmimeve, të konceptuara mbi bazën e meritës në fusha të ndryshme. Një bord i përbërë nga personalitete të kualifikuara të fushave përkatëse, ka bërë edhe përzgjedhjen, e cila nuk ka qenë aspak e lehtë për ta, sepse Fieri është gjithmonë ballina e artit e kulturës, zhvillimeve sociale , ekonomike, politike”, – do të vijonte më tej.
Ndërkohë Drejtori i Artit dhe Kulturës në Bashkinë Fier, Frederik Jorgaqi u shpreh se ky është një ndër aktivitetet më të rëndësishme të vitit që mbështetet nga Bashkia e qytetit.
“Së pari i uroj rrugë të gjatë kësaj shoqërie kulturore dhe e përshendes për këtë nismë. Bashkia Fier, si përherë mbështet iniciativa të tilla të cilat kanë në qendër artin , kulturën e më gjerë. Ky vit ka qenë i ngjeshur me një kalendar të përzgjehdur kativitetesh të organizuara dhe mbështetura nga Bashkia dhe premtojmë se vitin që vjen do të kemi nëj repertor edhe më të gjerë”, do të shprehej Jorgaqi.
Aktiviteti u zhvillua në ambientet e Bar “Underground” dhe do të transmetohet i plotë në natën e ndërrimit të viteve nga Televizioni Rajonal Apollon.
Cmimet do të ishin boshti i kësaj mbrëmjeje dhe ndarja e tyre padyshim që shkaktoi emocion.
Ndër cmimet kryesore ishin këto:
NJERIU I VITIT 2013: Pellumb Kulla
POLITIKANI I VITIT 2013: Ilirjan Celibashi
ÇMIMI SPECIAL “HARPA” : Baftjar Zeqaj
Ndërkohë, bordi përzgjedhës i Fondacionit “Harpa” kishte gjykuar që të jepte edhe Certifikata In memoriam, të cilat ishin:
CERTIFIKATË IN MEMORIAM: Fatos Sela
CERTIFIKATË IN MEMORIAM: Sokol Olldashi
CERTIFIKATË IN MEMORIAM: Agron Jano
Po ashtu, në këtë mbrëmje do të ndaheshin edhe këto cmime:
KRIJUESI MË I MIRË I VITIT: Petrit Ruka
AUTORI I VITIT: Fran Ukcama
AKTORI I VITIT: Fatmir Xhelili
INSTITUCIONI MË I MIRË ARTISTIK I VITIT: Galeria e Arteve Fier dhe drejtuesit të saj, Pandeli Lena
GRUPI ARTISTIK MË I MIRË I VITIT: Ansambli Folklorik “Myzeqeja”
INSTRUMENTISTI MË I MIRË: Bajram Saçma
SIPËRMARRËSI I VITIT: Krienko Mema
EDITORI I VITIT: Adrian Thano
GAZETARI I VITIT: Edmond Hoxhaj
GAZETARJA E VITIT: Valbona Daci

Urimi i Kryetarit të Bashkisë për vitin 2014

Të dashur bashkëqytetarë të Fierit,

Në një ditë të veçantë si kjo e ndërrimit të viteve, dëshiroj t’u uroj me përzemërsi Gëzuar Vitin e Ri 2014! Le të bëhet ky viti i lumturisë e begatisë, viti i suksesit, i harmonisë dhe gëzimit për të gjithë ju, për të gjithë shqiptarët!

Gëzuar nga mot!

Në këtë ditë, deshiroj t’u qëndroj pranë të gjithë atyre që e kanë patur vitin 2013, një vit humbjesh të njerëzve të afërm apo problemesh të ndryshme, shëndetësore e ekonomike. Uroj për të gjithë ata që, Viti i Ri t’u sjellë paqen, shpresën dhe mirësinë!

Të dashur bashkëqytetarë,

Viti që lamë pas ishte një vit i vështirë ekonomik, me shumë sfida e përballje. Por, 2013-ta u shënua në kalendarin tone, edhe si viti i zgjedhjeve të 23 qershorit, viti i zgjedhjeve të lira e të ndershme, viti i Fitores së koalicionit të majtë. Qershori i vitit që lamë pas, hodhi themelet e një ndryshimi për shqiptarët.
Prandaj ne sot jemi më pranë Europës dhe shpreh bindjen se viti 2014 do të jetë viti i rimëkëmbjes ekononomike, i mirëqenies sociale dhe demokracisë shoqërore, pasi Bashkia Fier me mbështetjen e Qeverisë Shqiptare do të investojë dhe do krijojë klimën e nevojshme, që cdo qytetarë të jetojë në mënyrë të ndershme dhe të vlerësohet për punën që bën.

*Uroj në këtë festë, të gjithë punonjësit e administratës publike, gjyqtarët, mësuesit, infermierët, biznesmenët e të gjithë klasën intelektuale për një vit të mbarë e të suksesshëm!

*Një urim të vecantë, dëshiroj të bëj për pensionistët, të cilëve u premtoj se edhe vitin e ardhshëm do të vazhdojnë të kenë gjithë vëmendjen e Bashkisë Fier dhe Qeverisë Shqiptare.

*Uroj po ashtu të gjithë të rinjtë, për të cilët viti 2014 do të jetë viti i të ardhmes së sigurt. Për ta do të ketë më shumë politika punësimi e do t’u jepet më tepër hapësirë për vendimmarrje.

*Të gjithë gazetarët e artistët do të gjejnë tek Bashkia Fier frymën e bashkëpunimit dhe të mendimit kolegjial që së bashku të realizojmë objektivat tona fisnike.

Bashkëqytetarët e mi,
Ne e presim 2014 – tën me nderim dhe respekt legjitim për njëri – tjetrin, pasi me punën tonë po e shndërrojmë qytetin e Fierit një ndër qytetet modele në të gjithë vendin, që sot shihet si destinacion turistik. Kjo dinamikë e deritanishme, na bën optimist që vitin 2014 ta shndërrojmë në vitin përcaktues për integrimin e Shqipërisë në BE dhe të mirëqenies së përgjithshme.

Së fundmi, si bashkëqytetari juaj, dëshiroj të bashkoj urimin tim me ju për një vit më të mbarë me begati e harmoni!

“Fieri Nderon Regjisorin Kujtim Spahivogli”

Mjeshtri i skenës dhe artit shqiptar, Kujtim Spahivogli është përjetësuar në memorialin e punuar nga skulptori “Artisti i Popullit” Mumtaz Dhrami. Dhjetra artistë, aktorë të mirënjohur të skenës dhe ekranit, intelektualë, politikanë , përfaqësues të qeverisë Rama, kanë marrë pjesë në ceremoninë e organizuar nga Bashkia Fier, me rastin e përurimit të këtij memoriali, i ngritur pikërisht atje ku punoi dhe jetoi i internuari i pafajë, Kujtim Spahivogli.

Takimi u cel nga shkrimtari dhe humoristi Pëllumb Kulla.

Ndërsa fjala e rastit në emër të ish studentëve të tij u mbajt nga “Nderi i Kombit”, Robert Ndrenika.

Memoriali u zbulua nga kreu i deputetëve të Qarkut Fier, Gramoz Ruci dhe Robert Ndrenika.

Për shumë vite, Kujtim Spahivogli, një ndër pedagogët, regjisorët dhe artistët më në zë të Shqipërisë, u internua në rrethinat e Fierit, nga sistemi i diktaturës. Një vendim i Këshillit Bashkiak Fier, i celi rrugë ndërtimit të këtij memoriali.
Kjo erdhi pas kërkesës së kryebashkiakut , Baftjar Zeqaj dhe një grupi ish-nxënësish të Spahivoglit, sot aktorë dhe artistë me zë në vendin tonë .

Kush ishte Kujtim Spahivogli?

Kujtim Spahivogli – “Artist i Popullit”

Kujtim Spahivogli lindi në qytetin e Lushnjes, më 30 korrik 1932, në një familje patriote, e lidhur ngushtë më Luftën Antifashiste Nacional Clirimtare. i kreu studimet e larta për teatër në Moskë dhe u cilësua si një “student brilant”. Fillimisht punon si aktor në Teatrin Kombëtar, ku shquhet për interpretim në dramën “Dragoi i Dragobisë” dhe tragjedinë “Hamleti”. Më pas, ai punon dhe spikat si regjisor i talentuar në Teatrin Kombëtar dhe si pedagog në Institutin e Lartë të Arteve. Cilësohet si themeluesi i fjalës artistike.

Spahivogli është krijuesi dhe drejtuesi i “ Teatrit të të Rinjëve” pranë Institutit të Lartë të Arteve. Ai vë në skenë disa drama të dramaturgut Fadil Paçrami, që u dënua për ndikime të artit borgjezo-revizionist. Vënia në skenë e dramës “Një shok i klasës sonë” ishte një sukses i madh për regjisorin Kujtim Spahivogli.
I konsideruar si një nga bashkëpunëtorët më të afërt të Fadil Paçramit, Kujtimi goditet padrejtësisht pas Pleniumit IV të Partisë, duke e cuar, fillimisht në fshat e më pas e sjellin në Fier, si punëtor krahu në Ndërrmarjen e e Bonifikimit, në sektorin e parafabrikateve, pranë Urës së Mbrostarit.
Jeta e mundimshme dhe e vetmuar e coi në një fund të dhimbshëm. Në moshën 55-vjecare, më 1987, i sëmurë dhe i harruar ai ndahet nga jeta.
Pas vdekjes, në vitet e demokracisë, Kujtim Spahivoglit, iu dha titulli “Artist i Popullit”.
Kujtim Spahivogli, vlerësohet si një nga figurat më të shquara të historisë së Teatrit tonë Kombëtar.

“Fëmijët për fëmijët”, aktivitet në Teatrin “Bylis”

“Fëmijët për fëmijët”, kjo ka qenë motoja e një aktiviteti me qëllime humanitare të zhvilluar në hollin e Teatrit “Bylis”.
Organizata”Dea” në bashkëpunim me Bashkinë Fier dhe qendrën”M-Atele” Prishtinë kanë organizuar një ankand për shitjen e pikturave të fëmijëve, kryesisht të ardhur nga Kosova. Është viti i dytë që po zbatohet ky projekt humanitar dhe paratë e fituara nga shitja e pikturave shkojnë në ndihmë të fëmijëve në nevojë.
Në këtë ankand janë paraqitur rreth 30 piktura me punimet më të mira të artistëve të vegjël.

Biznesmenët fierak i blenë pikturat, jo vetëm për vlerat e tyre artistike, por edhe si një kontribut human në prag të festave të fundvitit.

“Orkestra Filarmonike e qytetit, festë në Teatrin “Bylis”

Si cdo fund vit, në Teatrin “Bylis” u dha koncerti festiv i filarmonisë së qytetit, një concert që ka korrur një sukses të jashtëzakonshëm. Kocerti është ndjekur në sallë nga qindra artdashës, intelektualë, artistë, muzikantë, instrumentistë e përfaqësues të forcave politike.

Koncerti, nën dirigjimin e të talentuarës, Marjana Xoxa, ka mbërthyer për më shumë se një orë të gjithë të pranishmit, tek të cilët nuk munguan ovacionet e shumta entuziaste.

Instrumentistë t janë bërë bashkë, për të sjellë fytyrën, tashmë të përvitshme, të filarmonisë së qytetit. Talente të grupmoshave të ndryshme janë pjesë e kësaj orkestre, e cila përvecëse uroi nëpërmjet tingujve, solli në themel të të gjithë produktit përbërës, vlerat kulturore, artistike dhe shpirtërore.

Bashkia Fier për cdo vit është kujdesur që festimet të përfshijnë grupmosha dhe kategori të ndryshme, ndërsa nuk ka munguar vëmendja edhe për fëmijët.

Kryetari Bashkise,Dr. Baftjar Zeqaj firmos dhe deshmon marreveshjen e partneritetit me OJQ Shqiperi dhe ECCO2 Partneret Global mbi zhvillimin social dhe ekonomik ne Bashkine Fier.

25 DHJETOR 2013- I nderuari,Kryetari Dr.Baftjar ZEQAJ ka aprovuar dhe firmosur si nje deshmitar i Memorandiumit te Mirekuptimit me Korporaten e Kontrollit te Dioksidit te Karbonit (ECCO2 Corp),Dhomen Amerikane Europiane Lindore te Tregtise,Keshillin Boteror i Kongresit Diplomatik te Piloteve per Paqen Universale i te Drejtave te njeriut dhe ato juridike (CMOCDAPUNDHJ),Misionin Diplomatik per Paqe dhe Prosperitet (DMPP),dhe Qendra per Ndryshimet Klimaterike dhe Studimet Mjedisore,nje grup organizatash jo-qeveritare dhe sektore private qe mbeshtesin Post-2015 Qellimet e zhvillimit te Shekullit e Kombeve te Bashkuara.Keto organizime qe punojne sebashku kolektivisht si program i Organizata Shoqeria Civile Shqiperia Shekulli Ri (ANMP) per te mbeshtetur edukimin,zhvillimin social,mundesite e punesimit,ambjentin,agrokulturen,ndryshimet klimaterike,turizmin bregdetar dhe kulturor,tregtine nga investiture vendas dhe te huaj,dhe programet anti-korrupsion ne krimet dhe drogen nderkombetare.

ANMP u themelua per te mbeshtetur 8 pikat kryesore te Qellimeve te Zhvillimit Shekullor I Kombeve te Bashkuara dhe ceshtjet humanitare te njohura nga Komisioni Europian.Programi do te siguroje deri ne 35 milion euro garanci per hua dhe grante nga sponsor private nga Komuniteti Global Bankar,Ezybonds Azi,dhe ECCO2 Partnere Globale per te mbeshtetur sektoret publike vendore dhe OJQ-te per te krijuar mundesi pune vendore dhe te rrise prodhimin e brendshem bruto duke vendosur nje Zone Nderkombetare te Tregtise se Lire dhe depo per tregti nderkombetare dhe projekte kerkimi zhvillimesh  mbi turizmin bregdetar dhe kulturor,te mirat agrokulturore per qellime industriale dhe mjeksore,dhe programet anti-korrupsion per te ulur perdorimin e droges dhe krimet ne Shqiperi.